Kedves Sakkozszeretö Barätaim! Ezen forum celja, hogy közösen megalkossunk egy u.n. Illem Chartat, vagy akarmilyen jobb nevü nyilatkozatot. A nyilatkozat celja, hogy, aki aläirja, kötelezi (de inkäbb elkötelezi) magät bizonyos minimälis emberi illemszabälyok mellett. A sakkszobäkban ugyanis meglehetösen sok tahosäggal talälkozik az ember, es ezek a tapasztalatok rontjäk a gyonyorü jätek uriemberkent/urihölgykent valo elvezetet. Mire gondolok? Egy igazi sakkparti kezfogässal kezdödik es zärul, miközben a vesztes fel gratuläl a gyöztesnek, az pedig illedelmesen fogadja. Gyakorlatilag ezt a minimälis programot szeretnem a hozzämhasonloan gondolkodokkal megvalositani, minel több jätekos között kiszelesiteni. Valamifele következö szöveg lenne az Illem Charta a megbeszeltek utän egy külön letrehozott forumban: "Mint a sakkot szeretö es sakkjätekostärsaimat tisztelö jätekos elkötelezem magam a következök mellett: - Jätekostärsamat udvariasan (nem lekezelöen) köszöntöm, a következö kifejezesek egyikevel; szia, szervusz, hello, üdv. - Vesztes felkent a jätek utän -bärmily dühös is lennek - jokedvüen, vagy kenyszeredetten, de kipreselem az ujjaimbol, hogy "gratulälok", de legaläbb azt, hogy "grat", vagy ha annyira magam alatt vagyok, legaläbb az, hogy "g" - Gyöztes felkent megvärom a gratuläciot. Azt a következö kifejezessel fogadom: köszönöm . A gratuläciora tiz mp-et värok, ha elmarad, elköszönök es kilepek. - Veszteskent a gratuläcio megköszönesere 10 mp-et värok, ha elmarad, elköszönök es kilepek. - Meccs utäni beszelgeteseket (ide tartozik a gratuläcio-megköszönes formula) elköszönessel vegzem. A välaszra 10 mp-et värok, utäna kilepek." Läthatjätok, ez a program tenyleg csak arra szoritkozik, hogy köszönjünk egymäsnak es gratuläljunk illetve fogadjuk azt sportemberhez meltoan. A konkret kifejezeseket szerintem bele kene foglalni, värom javaslataitokat. (En ugyanis a Hi, Csä -t es tärsait mär esetenkent lekezelönek erzem). Tisztelettel kerem destruktiv sakkbarätaimat, ezt a forumot ne tegyek siläny (vagy akär magas szinvonalu) poenkodäsok szintereve. Aki egyältalän nem ert ezzel az egesszel egyet, az egyszerüen ne szoljon hozzä, es kivänunk neki toväbbi sok sikert es szepelmenyt a sakkasztalon, de elsösorban az eleteben. Aki viszont egyetert, vagy reszben egyetert, kerem irja meg velemenyet. Konszenzus utän egy külön forum nyito szövegeben közöljük a Charta szöveget, es ahhoz "Tämogatom", "Belepek", vagy hasonlo rövid üzenettel lehet csatlakozni. Az esetleges felreertesek (gep kidobäs, billentyüzet nem müködese) eloszlatäsa erdekeben letrehozunk egy mäsik forumot, ahol a Chartähoz kapcsolodo üzeneteket lehet irni (pl.: Bocs XY, nem müködött a billentyum, elszällt az agyam, hogy kikaptam stb. ZW). Kerlek, segitsetek hätterbeszoritani a tahosägot! barätsäggal: Della Chiesa u.i.: bocs a karakterekert, nincs magyar billentyüm (aki esetleg a fönti keres ellenere, valamifele 5-ös skälän 2-essel ertekelhetö poenba belefoglalnä,hogy a cimben vannak magyar karakterek, azoknak irom, hogy azokat a Ctrl billentyuzet es a megfelelö szämkod beütesevel hoztam letre. Az elö szövegben ez igen färadsägos lett volna)