Kedves OP!
Azt hittem, elég volt az a félmondat, de sajnos ki kell fejtenem a problémát a kedvedért: Ha egymás után 8-szor játszom 1-1 partit 50 pontos játékosokkal, úgy, hogy mindig világossal (vagy X-szel, vagy rózsaszínnel, stb...) kezdek, majd egymás után 8-szor játszom 1-1 partit 500 potos játékosokkal, úgy, hogy mindig sötéttel kezdek, az távolról sem egyenlő ennek a helyzetnek a fordítottjával, és szó nincs semmilyen kiegyenlítődésről.
És igen, fosszuk meg a pontszerzés lehetőségétől az említetteket - legalább is a rapid játékban. Akinek nincs 2x40, de van 1x40 perc szabadideje, az kényelmesen lejátszhat 4 vagy 2x2 parti blitzet, ugyanis szerény számításaim szerint 1x40=4x10. Megint csak az a kérdés, hogy a többség így akarja-e. Nem tartom valószínűnek, hogy csupa olyan ember jár ide sakkozni, akinek legtöbbször épp csak 40 perc szabadideje van... de ha igen, a fenti lehetőség rendelkezésükre áll.
A probléma pont azért jelentős, mert a legtöbb táblás játékra érvényes (meg a darts-ra is, de azt még nem próbáltam, úgyhogy azt most hagyjuk).
Más. Meglehetősen tisztességtelen dolog tőled, hogy a vélemenyemet lesarkítva, elferdítve újraközlöd, holott ugyanezt te is kikéred magadnak. "Mások meg pont azt mondják, hogy ne tartsuk be (a sakk szabályait), pl a kedves topiknyitó..." - én ehhez még csak hasonlót sem mondtam (az előzményeket lássátok a Sakkozzunk fél órát feleslegesen topikban). Azt többször is, hogy ami itt történik, az nem SAKK, hanem ONLINE SAKK. Úgy látom, ez sem világos, úgyhogy tessék bővebben:
(A baráti játszmákat most tegyük félre, szorítkozzunk a FIDE-szabályokra, melyekre te is hivatkoztál.)
- SAKK játékban az ellenfelek csak saját tudásukat használhatják
- SAKK játékban a legtöbbször páros számú mérközések lejátszásával döntik el, hogy ki a győztese az összecsapásnak, a játékosok statisztikái, és ami a legfontosabb, (elő)pontjai ennek függvényében változnak
- SAKK játékban nem fordulhatl elő olyan, hogy egy harmadik (vagy többedik) fél odalép a játékosokhoz, elkezdi anyázni őket, esetleg tanácsokat ad, stb. (illetve ha igen, ennek meglesznek a következményei mind a játszmát, mint az odapofátlankodót illetően)
- _SAKK játékban, ha az egyik félnek bármilyen problémája van, indokolt esetben szünetet kérhet (itt a FOD-on, ha szívrohamot kapok a játék közben - ami meglehetősen indokolt eset - akkor is elvesztem a partit)
Ezek csak a legnyilvánvalóbb különbségek a SAKK és az ONLINE SAKK között.
"Ha megnézzük, a FOD semmilyen többletszolgáltatást nem nyújt a reklámmentes oldalakhoz képest"
Ebből hogy szűrted le, hogy "ennyire elégedetlen vagyok"? Ez a mondat a magyar nyelv értelmezésében annyit jelent, hogy "ha megnézzük, a FOD semmilyen többletszolgáltatást nem nyújt a reklámmentes oldalakhoz képest", semmi többet. Egy szóval nem mondtam, hogy a többi oldalon minden szép és jó - történetesen az általam említett problémák legjobb tudomásom szerint mindenhol megvannak. Egyébként meg, ha komolyan kérdezed, két fő oka van annak, hogy itt játszom: 1. ez az egyik legnépszerűbb oldal, így tényleg bármikor találhatok magamnak ellenfelet; 2. a legtöbb általam felkeresett online játékoldal nem támogatja a 15 karakter hosszúságú nickeket (ahogy a nem alfanumerikus karaktereket sem - a FOD viszont igen; könnyen lehet, hogy épp ez a népszerűség oka, ahogy a furábbnál furább nickeket elnézem...).
Végezetül: a szabad verseny azt jelenti, hogy el lehet menni oda, ahol jobb neked, VAGY meg is lehet változtatni azt a helyet, ahol most is jó neked, de még jobb lehetne.
Épp ezért mindnyájatok utólagos engedelmével megpróbálok valamit: Mivel az én javaslataim jóformán mindenkit hidegen hagynak, a legnépszerűbb vita-témában, a programhasználat kérdésében nyitok 1-1 topikot a pro és a kontra oldalnak. Kérem, akinek véleménye van az ügyben, egy az adott topikba írt üres hsz-szel jelezze az álláspontját. A többit meg majd az érdeklődés és a vélemények függvényében meglátjuk...
Cadadelininorov