FlyOrDie.com
« Back to All Topics
Döntetlen
Posted in 
General
Döntetlen
Posted in 
General
Döntetlen
Parti vége egy-egy bástya van a királyok mellett, nekem van fél percem az ellenfelemnek 2. Addig lépeget míg le nem jár az idő, az állás pedig totál döntetlen. Ez rohadtul nem korrekt, erre ki kéne találni valamit, az ilyen antijáétkosokat meg kizárni!!!
     Sziasztok!

Már kitalálták erre "is" a szabályt!Az ún.döntetlen igénylést.Ez így van elméleti döntetlen állásoknál,lépésismétlésnél,és ha 50 lépésig sem gyalog,sem ütés nem történik.ITT  ezt valamiért még nem vezették be,remélem megteszik!
bástya-bástya az nem elméleti döntetlen állás. Az 50 lépés gyalogmozgás és ütés nélkül esetén, valamint ha az adott állás 3x megismétlődik, akkor itt is van lehetőség döntetlen igénylésére.

OP
Sziasztok!

Nem elméleti remi,de versenyen lehet remit igényelni a bírótól.Elhalasztja,ha leesel,és nem vesztetted addig el,akkor megkapod a remit.Most ha valakinek van 30 mp-je,akkor elveszti idővel...Szerintem is javítani kéne ezen.
Nem tudom ez milyen verseny, de a FIDE szabályzata szerint (ami alapján a mi szabályainkat is meghoztuk) akkor lehet döntetlent igényelni, ha 3-szor ismétlődik ugyanaz az állás, vagy 50 lépés lemegy gyalogmozgás és ütés nélkül.
(
http://www.fide.com/official/handbook.asp?level=EE101)

Bevallom nem hallottam még olyanról hogy király-bástya király-bástya esetén döntetlent lehet igényelni, de ha tudsz mutatni erről valami mérvadó linket, azt örömmel vennénk.

Köszönöm,

OP
 Kedves Op!

Én versenyző vagyok...Van olyan lehetődég,hogy remit igényelsz,vagy megadja,elhalasztja,elutasítja.
amennyiben elhalasztja,abban az esetben a party folyamán(vagy leesés után!)dönt,hogy megadja-e.Egy példa a gyakorlati játszmából,de sajnos ezt csak az edzőmtől hallottam(NEMZETKÖZI VERSENYBÍRÓ):
Bástya a huszár(futó) ellen.AZ egyik fél remit igényelt,elhalasztották,majd leesés után megadták.
Ugyebár az előbb említett állások nem elméleti remik.AZért találták ki a remi igénylést,hogy ne lehessen teljesen döntetlen állásban még 1234-et lépni,és az ellenfél azzal,hogy 5mp-vel kevesebbje van elveszti.(Vagy ha az 50 lépéses szabályt fel lehet oldani gyaloglépéssel,pl.:szélső gyalog,van 5 lehetősége lépni az ugye 349 lépés...)Majd keresek valahonnan erre vonatkozó szabályt,amit pontosan le tudok írni(címet tudok adni!

Köszönöm hogy írásom meghallgatásra talált!       
Languages
English
English
azərbaycan
Azerbaijani
bosanski
Bosnian
čeština
Czech
Cymraeg
Welsh
dansk