Üdv!
Nem értek veled Trashmaster. Attól mert valaki megírná saját progiját (ami egyáltalán nem olyan könnyű dolog), attól még nem tudna olyan szinten játszani, mint a programja. Egy egyszerű példa: Kramnyikot legyőzte a Deep Fritz nevű program. Ettől még a programot elkészítők nem tudnák megverni Kramnyikot, sőt biztos vagyok benne, hogy nagyon simán kikapnának tőle.
Azt írtad, hogy ha nem nézné el a lépés(ei)t a programot író, akkor tudna úgy játszani mint a programja. Tegyük fel, hogy igaz (bár nem hinném); ekkor ugyanolyan jót tudna lépni, mint a program, a kérdés csak az, hogy mennyi idő után? Mennyi időbe telne a programot írónak amíg rájönne a helyes lépésre egy nehéz állásnál? Feltehetően sok időbe, percekbe is akár. Viszont a megírt program rengeteg műveletet bír elvégezni másodpercenként, így érthető, hogy az hamarabb kidobja a helyes lépést. Szóval, mégha mindig helyesen lépnénk is, még akkor is a program felhasználásával pluszidőhöz jutnánk, ami a másik programot nem használó ellen csalásnak minősül.
Amúgy meg a játék (egyik) szépségét az adja, hogy csak törekedhetünk a tökéletes játékra, de a tökéletes játszani tudást nem érhetjük el soha hosszú távon. Talán csak az amőba lehet kivétel az sw-k memorizálásával. De azok mindegyikének megtanulása egyáltalán nem egyszerű feladat.
"Ő tudja, hogy hova kell lépnie, és ő ugyan ezt a lépést mentette a programba." <-- Ilyen módszerrel megírni egy programot nagyon sok időbe telne, minden egyes nyerési ágat végigjárni. Sakknál ez nem is működne, mert még be sem bizonyították, hogy a kezdő mindig nyer-e egyáltalán... Amőbában kivitelezhető, de napokba, hetekbe telhet az ágak végigjárása. Nagyon nagy elszántság kell, hogy végigcsináld. Én renlib-ben kezdtem el bebizonyítani a biztos nyerést 13*13-on; már rengeteg órát beleöltem, de még csak a negyede körül tarthatok.
Most már lassan a mondandóm végére érek.:) A programot használók igenis csalók! Ha sw-ket akarsz tanulni, és jó lépéseket, akkor töltsd le a programokat, és úgy gyakorolj ellenük, ne pedig interneten keresztül más játékosok használta progik ellen. Szerintem az emberek többsége más emberek ellen akar játszani és nem programok ellen.
Egy dologban viszont egyet értek veled: ha zavarnak a progisok, akkor nem kell ellenük játszani. (Jel nélküli progisból pedig nagyon kevés van, sokkal kevesebb, mint azt sokan gondolják. Én személy szerint eddig ilyen játékossal tán eggyel ha találkoztam.)