Angol pool szabályok
A játékot 16 golyóval játsszuk, egy fehér, egy fekete, 7 piros, és 7 sárga.
Az egyik játékosnak a sárga golyókat, a másiknak a pirosakat kell eltennie. Az a játékos aki először elteszi az ő színéből az összeset, majd a feketét is, megnyeri a játszmát.
Kezdőlökés
Csoportválasztás
Ha a kezdőlökésre nem megy le színes golyó, az asztal nyitott állapotban marad, és a másik játékos következik.
A nyitott asztal azt jelenti, hogy még nem dőlt el melyik játékoshoz melyik színű golyók tartoznak. Ilyenkor bármelyik golyót lehet ütni, kivéve a feketét. Ha a feketét találod el először, az hibának számít.
Ha az egyik játékos szabályosan eltesz egy piros vagy sárga golyót a nyitott asztalnál, onnantól kezdve az a szín hozzá tartozik. Ha a kezdőlökésnél megy le egy piros vagy sárga golyó, a játékos választhat hogy pirosokat vagy a sárgákat szeretné.
Miután a csoportválasztás megtörtént, mindkét játékos csak a saját golyóit találhatja el először, és a sajátjait kell eltennie is.
A játék folytatása
Amennyiben az egyik játékosnak nem sikerül saját golyót eltenni, az nem hiba, de a lökés joga átszáll a másik játékosra.
Minden lökést 60 másodpercen belül be kell fejezni, ellenkező esetben hibának számít, és az ellenfél jön két lökéssel.
Ha a játékos az összes golyóját elrakta, utána a feketét kell elraknia.
Hibák
Ha a játékos hibázik, az ellenfél két lökéssel jön. Ez azt jelenti, hogy a játékos nem veszti el e lökés jogát ha nem sikerül saját golyót eltenni az első lökésénél. Ha a fehér golyó lemegy, akkor az ellenfél kézből jöhet a homlokvonal mögül, két lökéssel.
Hiba és sznúker
"Hiba és sznúker" helyzet áll fenn, amikor a játékos sznúker helyzetbe kerül az ellenfél hibás lökése után. Ilyenkor a soron következő játékos kiválaszthatja a fekete golyót vagy az ellenfél bármelyik golyóját mint sajátját a soron következő lökésre.
Ha a feketét választjuk, és az lemegy, az a játszma elvesztését jelenti. Ha a játékosnak már csak a fekete van hátra és így kerül "hiba és sznúker" helyzetbe, akkor a választott vagy a fekete golyót is játszhatja, és bármelyiket vagy akár mindkettőt is el is teheti.
kivéve, ha a lökés közben hiba történt.
A játszma elvesztése
További útmutató